Tastaturvejledning (græsk)

Skrevet af Minlæring
Opdateret 6 måneder siden

Når man skal skrive græsk selv, kræver det tilvænning i starten pga. det anderledes layout af keyboardet og forskellige måder at sætte diakritiske tegn på. De første par gange er det en fordel at bruge et virtuelt keyboard.

Her er Lexilogos den mest tilgængelige, hvor man ganske enkelt trykker på bogstavet, evt. udgaven med de diakritiske tegn, man skal bruge. Til sidst copy-paster man så fra hovedprompten. Et alternativ er The Polytonic Greek Virtual Keyboard, som fungerer med direkte inputs med vejledningen under prompten.

Hurtigt finder man dog ud af, at det mest effektive er at skrive direkte i sit dokument uden et virtuelt keyboard som mellemled. Første trin er at installere polytonisk græsk – her følger en guide til installering i Windows 11:

1. Gå til Indstillinger og vælg Tid og sprog i venstre side:

2. Vælg herefter Indtastning i højre kolonne:

3. Vælg Sprog og område i næste menu:

4. Tryk på Tilføj et sprog ved menuen Foretrukne sprog:

5. Søg efter eller find Græsk eller Ελληνικά i menuen, markér og vælg Næste:

6. Fjern alle flueben undtagen Sprogpakke og tryk Installer:

7. Når sprogpakken er installeret, kommer man tilbage til forrige menu, hvor de installerede sprog står under Foretrukne sprog. Tryk på de tre prikker til højre for Græsk og vælg herunder Indstillinger for sprog:

8. Under Tastaturer i den næste menu vælges Tilføj et tastatur. Fra listen markeres Græsk polytonisk:

9. Nu er sprogpakken installeret med det korrekte tastaturlayout. For at skifte mellem de forskellige tastaturer, trykker man enten på Windows-tasten + Space (mellemrum) eller trykker på DAN-ikonet nederst i højre hjørne, hvorefter man vælger ΕΛ (græsk).

Når man skifter til det græske keyboard, vil de fleste bogstaver have samme position som deres latinske pendant, fx er α samme tast som a. Det er vigtigt at lægge mærke til, at q, ø og å har særlige funktioner til de diakritiske tegn, hvilket også gælder +, ´, -,^ og *.

Man skal bruge tre funktionstaster i forbindelse med at skrive de diakritiske tegn korrekt, nemlig Shift (skift), Alt og Alt Gr.

I følgende oversigter kan man se, hvilke funktionstaster, der skal kombineres med et specialtegn, for at give de ønskede diakritika, her med α som eksempel:

Skemaerne læses sådan: Funktionstasten holdes nede, og man trykker på det angivne specialtegn. Derefter slipper man funktionstasten og taster selve bogstavet.

Fx: for at skrive ᾷ skal man holde Alt Gr nede, trykke på å, slippe Alt Gr (og å, som dog ikke skal holdes) og trykke på a, dvs. selve bogstavet. Foruden de viste diakritika, er der et specialtegn tremma, som kun skrives over iota på følgende måde:

I starten er det langsommeligt at skrive hele sætninger med et omlagt tastatur, men efter et par timers sammenlagt træning vil det gå væsentligt hurtigere