Minlæring Studio

Diktater

Marcus Hemmingsen
Diktater

Diktater til mellemtrinnet
Diktaterne har altid et eller flere fokusområder, der passer med elevernes trinvise staveudvikling, og hver diktat findes i tre sværhedsgrader. De grønne diktater er de letteste, de blå er lidt sværere, og de røde er de sværeste. Selvom eleverne således kommer igennem de samme tekster og historier, kan du differentiere i elevernes arbejde med diktater- ne ift. deres individuelle niveau. Du kan til hver diktats sværhedsgrad læse, hvilke fokusområder diktaten har.

Til hver diktat har vi desuden udviklet tilhørende træningsøvelser, så eleverne kan træne deres staveord inden diktaten. Øvelserne findes ligeledes til de hhv. grønne, blå og røde diktater.

Vi anbefaler, at man først hører den samlede diktat oplæst i sin helhed, inden man som elev arbejder med sine staveord i træningsøvelserne for så til slut at skulle løse diktaten. Diktaterne bliver dermed i højere grad et trænings- og færdighedsudviklende redskab frem for blot at være summativt evaluerende.

Afvikling af diktater
Diktaten kan løses på flere måder, men vi anbefaler, at man afvikler den digitalt. Du kan frigive diktaten online på minlaering.dk, hvor eleverne logger på med UNI-Login. Når du frigiver diktaten digitalt, kan eleverne arbejde med diktaten individuelt, hvor hver sætning læses op, og eleven udfylder de tomme felter. Til slut får du som lærer en rapport over elevernes resultater, så du nemt kan følge op på deres diktat og evaluere stave- færdighederne.

Frigiv feedback/resultater
Når alle eleverne har gennemført diktaten, kan du som lærer vælge at frigive resultaterne til eleverne, så de hver især kan se, hvordan de har klaret sig. Det gør du ved at klikke dig ind på diktaten og under fanen "Indstillinger" slå "Feedback" til. Se evt. denne guide.